Vega-nietes

Een paar maanden geleden was de documentaire ‘Vleesverlangen‘ te zien op NPO3. Documentairemaakster Marijn Frank gaat hierin op zoek naar schokkende en grappige argumenten om van haar vleesverslaving af te komen. Met open mond heb ik deze docu (3 keer) gekeken. De soms confronterende beelden maakten best wat indruk. Want waarom eten we eigenlijk zoveel vlees? Vinden we het echt zo lekker, of is het gewoon ‘normaal’?.20150527_195639

Ik vond mijzelf nooit een echte vleeseter. Vlees met botten eet ik liever niet en ook voor biefstuk, entrecote of een karbonaadje hoef je me niet wakker te maken. In restaurants kies ik best vaak voor de vegetarische optie, omdat me die simpelweg lekkerder lijkt. Maar toen ik er naar aanleiding van deze documentaire eens over na dacht, kwam ik tot het besef dat ik meestal wel 3 keer per dag vlees eet, en sowieso elke dag. Een beetje vleeswaren op brood ’s ochtends en met de lunch en ’s avonds bij het eten ontbrak het vlees ook niet vaak. En dan ’s avonds laat nog een toastje met paté.

Wow, dat is dus best veel vlees. Ik dacht; kan ik ook zonder vlees? Of moet er per se een plakje worst op mijn boterham en een kipschnitzel bij het avondeten? Waarom moeten er per se dieren dood om mij in leven te houden? Er zijn toch genoeg andere dingen die ik kan eten?

In de eerste weken heb ik me georiënteerd om te kijken welke alternatieven er zijn, en wat ik qua vlees weg zou kunnen laten uit mijn dieet. Eigenlijk is het best een vies idee dat je bij het ontbijt al een stuk dier in je mond hebt, en ’s avonds at ik vaak het stuk vlees op mijn bord helemaal niet op, dan was ik er na een paar happen wel klaar mee.

Proberen vegetarisch te eten

’s Avonds het vlees schrappen was nog niet zo heel lastig; er bestaan genoeg vleesvervangers (waarvan de meeste helaas wel echt te smerig voor woorden zijn) en ik kook regelmatig onbewust vegetarisch (Paddenstoelen-risotto, yessss). Wat wel heel lastig was: dingen waar gehakt door moet. Denk aan wraps, sommige ovenschotels of mijn lekkere pita curry-broodjes.  Nu bestaat er zoiets als vegetarisch gehakt, en groenteballetjes. Beiden heb ik geprobeerd; niet te eten. Ik wilde het écht lekkervinden, maar man wat smerig! Na een paar probeersels heb ik dit opgegeven en koos ik er voor om dan maar biologisch gehakt te kopen, een soort gulden middenweg. En omdat het zo duur is, gebruik je gelijk ook minder.

De grootste struggle was broodbeleg. Negen van de tien keer ontbijt en lunch ik met brood. Een goede smeer boter en dan een lekker plakje salami, ham of Gelderse worst. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een plakje kaas of hagelslag, maar dat vind ik simpelweg niet lekker genoeg. En het leven is te kort om niet lekker te eten!

Na een paar weken te hebben gesukkeld met roomkaas met tomaat/komkommer, smeerkaas
en plakjes kaas, kwam ik toch tot de conclusie dat dat ‘m niet was. En toen was er: vegetarisch broodbeleg. ‘Namaak-vlees’ van De Vegetarische Slager. Wat een uitvinding! Eerst probeerde ik de Italiaanse worst. Met de smaak was niks mis (overload aan gerookt paprikapoeder, maar I like it). Toch is het een beetje alsof je op karton zit te kauwen. Het heeft, logischerwijs, een heel andere textuur dan vlees, en dat ging me helaas tegenstaan. Ik probeerde het nog eens, dit keer met de Provencaalse boterhamworst. Beter, beter! Dit voelde echt bijna als vlees en de smaak is ook goed te doen. Oké, het is niet te vergelijken met een echt plakje vlees, maar komt aardig in de buurt. Toch merkte ik dat ik het niet meer wilde nadat het pakje op was.

Nu is het natuurlijk een gebrek aan doorzettings- en aanpassingsvermogen dat ik zo moeilijk doe hierover. Ik heb nog lang niet álle vleesvervangers geprobeerd en kan natuurlijk ook iets anders eten dan brood tijdens het ontbijt of de lunch. Toch ben ik er, maanden na de docu, vanaf gestapt dat ik vegetarisch wil eten. Nu wilde ik dat niet per se, maar ik wilde wel weten of het me zou bevallen. Conclusie? Helaas niet helemaal.

20150903_200059

En nu?

Inmiddels eet ik wel weer eens vlees op mijn brood en ook de gehaktbal is niet van het menu geschrapt. Wat ik wel merk, is dat ik er bewuster mee om ga. Ik eet bijna nooit meer een ‘echt’ stukje vlees bij het avondeten, maar ben daarvoor overgestapt op een paar vleesvervangers die me wél bevielen, zoals de mc2 Burger van De Vegetarische Slager en de vegetarische schnitzels van de Jumbo. Als het even kan, koop ik graag biologisch gehakt/vlees en ook de plofkip is de deur uit. In plaats daarvan koop ik scharrelkip, simpelweg omdat biologische kip zó duur is, dat ik het niet kan betalen. Ook dat heb ik geleerd; bewust eten en liever niet de bio-industrie steunen, kost veel geld. Vleesvervangers zijn duur en ook biologisch vlees raakt je aardig in de portemonnee.

Ook het broodbeleg blijf ik proberen; een gekookt eitje of wat geitenkaas is óók heel lekker. Kaas is voor mij dé vleesvervanger gebleken. Het probleem is alleen dat kaas bijna net zo slecht is voor de dieren. Nee, ze hoeven er niet voor dood, zou je denken. Maar wat denk je van de mannetjesdieren die voor de melkindustrie geboren worden? Daar hebben ze niets aan, dus ook die worden gedood. En in de meeste kaas zit (dierlijk) stremsel, dat uit de magen van een dood kalfje komt. Je hebt ook kaas met vegetarisch stremsel, maar dat komt niet heel veel voor.

Of denk aan gelatine; ook een dierlijk product dat je vaak onbewust binnen krijgt. Om dus écht vegetarisch of veganistisch te eten, heeft nog wel wat voeten in de aarde. Ik heb hierdoor dan ook ongelofelijk veel bewondering gekregen voor vegetariërs en veganisten!

Vegetarisch eten/leven blijft me intrigeren en ik vind het in ieder geval fijn dat ik er nu bewust mee om ga (oké, ik zie heus niet een kauwende koe voor me als ik gehakt eet) en creatiever probeer te zijn in de keuken. Zo at ik laatst ‘per ongeluk’ een hele week vegetarisch; geen vlees op brood en ook op het weekmenu voor het avondeten was geen vlees aanwezig. Toch zou ik die frikadel speciaal (ik weet het, dat kun je geen vlees noemen) of die bal gehakt niet kunnen missen. Voorlopig ga ik nog wel even door met vleesvervangers uitproberen en vegetarische recepten verzamelen, maar helemaal vlees-loos zal het niet worden!

Heb jij wel eens geprobeerd vegetarisch te eten? En wat zijn de beste alternatieven?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *