Glorieuze Gado Gado

Gado Gado, je hebt het vast wel eens bij de chinees besteld of gegeten. Dit van oorsprong Indonesische gerecht is een verzameling van allemaal lekkere groenten, gekookt ei en iets van mie. Nu zijn er miljoenen duizenden versies te bedenken op dit heerlijke maaltje en niets is meer origineel, dus maakte ook ik mijn eigen versie. Met onder andere bami, pindasaus, peultjes en gekookt ei. Én: zonder vlees. En toch is het een compleet maal!

Excuses voor de erbarmelijk slechte foto, in ’t echt ziet het er nog smakelijker uit, en eerlijk gezegd vind ik dat belangrijker dan een mooie foto, want als ik daar teveel tijd aan besteed, is m’n eten koud als ik klaar ben, en dat heb ik er simpelweg niet voor over!

Denk je nu: ‘Gadverdamme vegetarisch voer, bah!’, dan hoef je écht niet bang te zijn. Je hebt hieraan eerder teveel, dan dat je denkt ‘hmm, ik mis iets’. Omdat je zoveel verschillende dingen serveert merk je totaal niet dat je geen vlees eet!

Wat heb je nodig voor 2-3 personen?
100-150g bami
2 puntpaprika’s
100g taugé
250g verse peultjes/verse sperziebonen
1 (rood) uitje
2 eieren

Voor het friszure bijgerecht:
1 halve komkommer
1/2 tl sambal
1 scheutje balsamicoazijn

Kroepoek naar keuze

Voor de pindasaus (of satésaus, wat jij wilt):
3 el pindakaas
300 ml melk
2 el ketjap
1 a 2 tl sambal
2 tl bruine suiker
Eventueel een gesnipperd sjalotje

1. Kook twee eieren, ik vind ze halfzacht het lekkerst, maar hardgekookt past hier ook goed bij! Als je verse peultjes of sperziebonen hebt, moet je die eerst even doppen en schoonmaken. Als je wilt kunt je deze door de helft snijden. Snijd nu ook de puntpaprika’s in reepjes en snipper de ui.
2. Zet een pan met water aan de kook voor de bami en kook dit volgens de verpakking.
3. Fruit de ui aan in een wok- of hapjespan en doe daar de peultjes/boontjes en paprika bij in. Blus af met een scheutje water en laat dit 10 minuutjes bakken op redelijk laag vuur. Je kunt er ook voor kiezen om het heel kort op hoog vuur te bakken, dan hebben de groenten meer een bite. Voeg in ieder geval op het laatst wat taugé toe en bak dit nog een minuutje mee.
4. (Als je een sjalotje gebruik, snipper deze dan en fruit hem aan in wat olie) Schenk de melk, ketjap, sambal en pindakaas in de hete pan en roer met een garde tot een gladde saus. Voeg dan de bruine suiker toe en breng aan de kook. Hoe langer het kookt, hoe dikker de saus, doe dit dus naar wens.
5. Snijd de komkommer in dunne plakken. Het is het lekkerst in dit gerecht als je ook de schil even er af schaaft. Voeg de sambal toe en een scheut balsamicoazijn. Schep dit even goed om en je hebt het allerlekkerste allermakkelijkste bijgerecht ooit. Op de kroepoek uit zak na dan, natuurlijk.
Snij de eitjes nog even in helften of kwarten, zet al het lekkers op tafel en je kunt smullen van dit feestmaal!

Hoe smaakt het?
Het allerlekkerste aan dit gerecht is de diversiteit! Er zijn zoveel dingen om van te smullen en alles past goed bij elkaar. Als je een hap groente hebt gehad heb je zin in een hap bami met satésaus, daarna heb je zin in een hapje ei, om vervolgens verder te gaan met de kroepoek en komkommer!
De komkommer is lekker fris, maar krijgt een kik door de azijn en sambal. De groenten hebben een fijne bite en de pindasaus zorgt voor flink wat smaak aan je gerecht.
Het is een beetje net als gourmetten, allemaal verschillende dingen die super lekker zijn en je wilt van alles iets eten. Je mist dus ook écht geen vlees. Én je kunt het zo scherp maken als je zelf wil! Één nadeel: je maakt al snel te veel, en bewaren is hiermee wel lastig. Dus nodig je vrienden uit of kook minder dan je nodig denkt te hebben, anders moet je teveel weggooien, en dat is zonde!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *