Razende Recepten: Kip-dragonpotjes

De oven is mijn beste vriend. 9 van de 10 keer is dat wat er uit de oven komt zó lekker. Lasagne, pizza, aardappeltjes uit de oven, brownies, oh man dat ding is magisch. Mijn kookboek ’40 recepten uit de oven’ is dan ook mijn tweede beste vriend. Ik heb zéker de helft van de recepten al gemaakt, en nu was deze aan de beurt. Heel lang heb ik het niet geprobeerd, omdat ik dacht dat het moeilijk zou zijn. Niets is minder waar! Het is niet snel klaar, maar moeilijk is het toch écht niet. Dus ging ik aan de slag met dit recept. Wil je weten hoe me dat verging, en wat het recept is? Verder lezen!

Waar ik bij dit recept ook nogal van schrok, was de ingrediëntenlijst. Dat bleek maar weer eens dikke onzin te zijn, wat het meeste had ik al in huis, ik hoefde alleen de kip en de champignons te kopen, de rest stond al te chillen in mijn voorraad/koelkast of vriezer.
Wel heb je kleine ovenpotjes nodig, of mini-springvormpjes, die gebruikte ik.

Wat je nodig hebt voor 4 potjes:
-400g kipfilet
-250g champignons
-100ml droge witte wijn
-150g roomkaas met kruiden (paturain, boursin, en alle goedkope namaaksoorten zijn goed)
-2 tl dragon
-1 ei
-4 plakjes bladerdeeg

-1 kippenbouillonblokje

-1 klontje boter (25g)
-1 ui
-2 tenen knoflook

1. Breng 1 liter water met het bouillonblokje en de kipfilet (in z’n geheel) aan de kook en laat 10 minuten koken.
2. Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de knoflook en snijd fijn. Pel en snipper de ui. Fruit deze zachtjes aan in het klontje boter in een koekenpan. Maak ondertussen de champignons schoon en snijd in plakjes. Dit kun je ook van te voren doen. Bak de gesneden champignons een paar minuten met de ui en knoflook mee.
3. Schenk de wijn in de pan en voeg de roomkaas toe. Laat dit op laag vuur even opstaan en roer door zodat de roomkaas goed smelt.
4. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Als het goed is zijn de tien minuten van de kip om, haal deze uit de bouillon en verdeel in stukjes (gewoon lekker met je handen uit elkaar trekken). Doe de kip bij het mengsel in de koekenpan en schenk er een scheutje van de bouillon bij. Breng alles op smaak met 1 tl dragon, zout en peper.
5. Schep het mengsel in de ovenpotjes. Klopt het ei los. Leg de plakjes bladerdeeg over de potjes en snijd de randjes strak. Bestrijk het bladerdeeg met het ei en sprinkel er het laatste beetje dragon over. Na dik 20 minuten in de oven kun je heerlijk smullen!


Wat vond ik ervan?
Oh yumm! Bijna restaurant-waardig! De smaken zijn heel vol maar ook heel subtiel. Niets overheerst en alles past goed bij elkaar. Door het bladerdeeg heeft het een lekkere crunch en kip en champignons bewijzen maar weer eens goede maatjes te zijn! De dragon voegt echt iets toe, net als de roomkaas, die overigens totaal niet overheerst. Dit is echt zo’n gerecht dat je maakt met kerst, of als er mensen komen eten. Of, als je er gewoon zin in hebt!
De kip is lekker mals, en alles is goed in proportie met elkaar. Misschien iets meer bladerdeeg zou lekker zijn. Je zou bijvoorbeeld een plakje of twee extra kunnen meebakken, of twee plakjes bladerdeeg per ovenpotje.
Als suggestie bij het recept staat dat je ook spekjes zou kunnen toevoegen. Dit lijkt me erg lekker, omdat het dan wat extra zoutig wordt!


Als je het recept van tevoren goed doorneemt en eventueel de champignons van tevoren al schoonmaakt en snijdt, is dit recept qua zelf-doen na een halfuurtje echt wel klaar. Dan moet het nog 20 minuten in de oven, maar dan heb je ook echt wat!
Ik vond het recept niet moeilijk, er kwamen niet echt moeilijk technieken ofzo bij kijken. Als je van koken houdt is dit vooral heel erg leuk om te maken! Lekker veel met je handen aan eten zitten en een supermooi en lekker resultaat!

Wat kook jij voor je gasten/visite/vrienden?1 thought on “Razende Recepten: Kip-dragonpotjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *