Tijdloze Tips

In de keuken zijn er ontelbaar veel trucjes en handigheidjes, waarvan ik er waarschijnlijk relatief nog maar heel weinig onder de knie heb. Maar door ongeveer 10 jaar aan kookervaring heb ik wel een paar handige handelingen gevonden! In deze nieuwe rubriek deel ik deze tips met jullie. Hoe snijd je een ui? Hoe zorg je dat je vingers niet gaan stinken na het knoflook snijden? Wat is het geheim van een goede pannenkoek? Lees het in mijn eerste Tijdloze Tips!

1. Stinkende handen na knoflook snijden
Knoflook is één van mijn favoriete ingrediënten in de keuken. Als ik het kán gebruiken, gebruik ik het, en dan eigenlijk altijd verse knoflook. Behalve de wanstaltige adem die je over houdt als je er te veel van eet, gaan ook je handen nogal naar knoflook ruiken, als je het hebt gesneden. Jarenlang probeerde ik van alles, met afwasmiddel mijn handen wassen, met tandpasta, álles heb ik geprobeerd, niets werkte.
Tót ik (hoe kan het ook anders) een kookprogramma keek op 24Kitchen, waarin een kok de tip gaf om, direct na het snijden, je handen af te spoelen met koud water – zo koud mogelijk. Ik dacht, JA HOOR ZAL WEL TUURLIJK, want het is natuurlijk veel logischer dat die geur eraf gaat met zeep en/of warm water, maar.. HET IS WAAR. Het werkt! Als je knoflook snijdt, spoel dan daarna je handen af met koud water, en je bent van de geur af! Dit werkt overigens ook met uien!

2. De perfecte pannenkoek bakken
De eerste mislukt al-tijd. Tenminste, dat hoor je altijd van iedereen. Je zou toch denken dat het niet zo moeilijk kan zijn, maar regelmatige mislukte het mij om pannenkoeken lekker te laten smaken. Meestal waren ze veel te dik – en anders waren ze zo dun dat ze helemaal hard werden. Tsja, er is iets met mij en té makkelijk eten – ik kan dat niet klaarmaken, net als slavinken bijvoorbeeld.
Na heel wat oefening is het me gelukt: ik kan pannenkoeken bakken.
Wat het geheim is? Drie dingen zijn belangrijk:
– De pan moet goed heet zijn voordat je er ook maar iets in doet
– Er moet, bij elke pannenkoek opnieuw (helaas) goed veel vet (boter) in de pan, en die moet bruin zijn voor je het beslag er bij in gooit, niet wit.
– Wees zuinig met het beslag. Doe het in een schenkkom en schenk het langzaam in de pan, die je ronddraait zodat het beslag zich goed verdeeld.
Dit klinkt natuurlijk allemaal superlogisch, maar het is echt belangrijk dat je deze drie dingen allemaal perfect hebt, voor de perfecte pannenkoek.

3. Stukjes eierschil in je rauwe ei
Soms, als je een ei kapot tikt om in een recept te gebruiken, komt er een stukje schil mee met het ei. Gepiel met messen, theelepels en ander keukengerei is dat een hele opgave, omdat het maar niet lukt omdat stukje schil eruit te krijgen. Hoe je dat in één simpele handeling doet? De eierschil zelf gebruiken! Als het goed is heb je een soort kommetje over van je schil. Als je hiermee het stukje schil uit je ei vist, hoef je maar één keer te vissen, en je bent klaar. Doordat het hetzelfde materiaal is, hecht het aan elkaar, waardoor het niet telkens weer weg glipt als je het stukje omhoog wilt halen. Perfect!

4. Een schuivende snijplank
Dat levensgevaarlijke moment dat je heel secuur iets aan het snijden bent op je snijplank, en je plank ineens wegschuift. De schrik van je leven en bijna een vingerkootje minder, kun je het nu slimmer aanpakken. Als je namelijk een vochtige (thee)doek onder je snijplank legt, verschuift ie niet meer! Hoe mega makkelijk is dat!

5. Het barbecuerooster tussentijds schoonmaken
Als je barbecuet met meerdere mensen, heb je wel eens dat er verschillende soorten vlees op de barbecue moeten, na elkaar. Of bijvoorbeeld dat je eerst vis, en dan vlees of andersom, er op wilt leggen. Of als er vegetariërs mee eten die geen stukjes vlees op hun gegrilde groenten willen. Hoe maak je dan het rooster schoon, zonder het eraf hoeven te halen of met vieze schoonmaakmiddelen aan de slag te gaan? Wederom, heel simpel: Snijd een citroen doormidden en wrijf hiermee het rooster schoon. Citroen zorgt ervoor dat het vet verdwijnt (daarom bevatten schoonmaakmiddelen vaak ook citroen ). Eventueel nog even navegen met wat water als je geen citroensmaak wilt, maar stiekem is dat toch vaak heel lekker! Vis en citroen en kip en citroen zijn hele goede vriendjes!

Wat is jouw gouden tip in de keuken?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *