Groene groenten risotto

Risottooooooooo. Zo geniaal dat ze van zoiets saais zoiets lekkers konden bedenken. Rijst is normaal niet mijn lievelings, maar risotto, daar kun je me voor wakker maken! Wat echter lastig blijft, is om het te combineren, wat serveer je erbij aan groenten en eventueel vlees? Eerder verscheen hier al een Rake Risotto met gevulde paprika, die echt YUM was, maar dit keer maakte ik een risotto die wat frisser en romiger was. En meer groente! En had ik al gezegd dat dit echt makkelijker is dan een scheet laten?

Ik zocht wat receptjes bij elkaar en bouwde mijn eigen groene groentenrisotto, mede omdat ik bleekselderij echt heel ranzig vind, en dat in veel recepten terugkwam. Dan maar zelf iets in elkaar flansen!

Serveer dit met een stukje vlees of wat brood. Ook kun je wat spekjes meebakken, zodat het vlees er al door zit.
Wat heb je nodig? Hiermee heb je genoeg voor 4 mensen.
1 courgette
300g risottorijst
150g doperwten (diepvries)
1 ui
125ml crème fraîche
1 groentebouillonblokje
4 el geraspte Parmezaanse kaas (of gewoon veel meer want dat is superlekker)
olijfolie

Nu in een handomdraai:
1. Verwarm de oven voor op 180°C en zet een waterkoker met 750ml water erin aan. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
2. Pel en snipper de ui en fruit die in een hapjes-of koekenpan, in wat olie, aan.
3. Snijd de courgette in kleine blokjes en bak die met de ui mee voor een paar minuten.
4. Voeg de risottorijst toe en bak tot de rijst glazig is. Doe het mengsel in de ovenschaal en verkruimel het bouillonblokje erover. Schenk de 750ml water erover. De schaal kan nu de oven in voor 35 minuten.
5. Haal de schaal uit de oven en voeg de crème fraîche en de erwtjes toe en roer goed door. Als het te droog is voeg je er nog wat water aan toe (kan gewoon koud). Bak dit nog 5 minuten verder in de oven.
6. Haal de risotto uit de oven en voeg de Parmezaanse kaas toe. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout (EN MEER KAAS). KLAAR!

Hoe smaak het?
YUM. Lekker romig en de doperwtjes maken het lekker fris. De courgette heeft de smaak van de risotto en bouillon helemaal in zich opgezogen en de rijst is perfect. Voor mij geldt: hoe meer kaas, hoe lekkerder, maar houd je daar niet van, dan laat je ’t weg. Als je niet van crème fraîche houdt, laat dit dan weg maar gebruik wat extra water en kaas.
Als je er per se vlees in wil, bak dan bij stap 2 wat spekreepjes mee. Dit maakt het geheel ook wat hartiger (door de erwtjes is het een beetje zoetig). Ik bakte er gewoon apart vlees bij.
Ik was echt verbaasd over hoe weinig moeite dit kostte. De oven doet alles voor je! Alleen even de groenten en rijst aanbakken en water en het bouillonblokje toevoegen en that’s it!

Ik vond het een lekker zomers gerechtje dat ontzettend goed vulde maar toch niet te zwaar was. Het blijft toch altijd lastig om in de zomer lichte maaltijden te bedenken die níet salade/pasta/bbq zijn.

Maak jij wel eens risotto? En doe je dat dan in een pan of in de oven?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *