Prima Pasta Caponata

Op zoek naar variatie in pasta kwam ik een recept van Jamie Oliver tegen, met aubergine, een pasta caponata. Het was nog niet helemaal naar mijn smaak, dus maakte ik mijn eigen versie! De smaken hierin zijn écht lekker en ondanks dat het toch met tomatensaus is, wijkt het wel af van een standaard pasta. Geen hele gekke dingen, maar een prima snelle pasta voor als je ‘ns géén zin hebt in bolognese. En mijn excuses voor de niet-fotogeniekheid van dit gerecht. Ik vind eten en smaak nu eenmaal belangrijker dan foto’s!


In een originele Caponata (Siciliaans) gaan olijven, en géén vlees. Sowieso zie je in Italië niet veel pasta’s met vlees, en ook geen pasta’s als hoofdgerecht. Maar net als dat wij lomperiken de pizza hebben vernacheld met hotdogs, ananas en shoarma, weten we de pasta’s ook op onze eigen manier te maken! Nu probeer ik niet al te barbaars te zijn, dus behalve de spekjes heb ik niet al te veel vandalisme gepleegd.

Boodschappen! Voor twee tot drie personen:
250 tagliatelle
1 aubergine (eigenlijk een halve, maar als je het lekker vindt is het zonde om de rest weg te gooien!)
1 100g spekreepjes
1 ui
1 blik tomatenblokjes (400g)
1 el rode wijnazijn
1 el bruine suiker
1 flinke teen knoflook
(Parmezaanse) kaas

Eventueel:
Olijven

Koken!
1. Kook de tagliatelle volgens de verpakking
2. Snijd de aubergine in blokjes van 1 cm en bak in een hapjespan met wat olijfolie en zout. Doe dit op matig vuur, terwijl je vaak roert, voor 5-10 minuten. Pel en snipper de ui en bak deze mee met de aubergine, net als de spekreepjes. Pel ook de knoflook en snijd fjin. Deze bak je een paar minuten mee.
3. Doe de suiker en rodewijnazijn erbij, net als de tomatenblokjes. Breng dit aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat dit een paar minuten pruttelen, zodat de smaken kunnen intrekken.

4. Giet de pasta af en serveer de pasta en saus met Parmezaanse kaas. Eventueel kun je de saus en pasta al samenvoegen. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Hoe smaakt het?
Lekker! Je moet wel van aubergine houden anders wordt het niks. Of nouja, dan moet je die weglaten en vervangen door bijvoorbeeld courgette of een andere groente. De rodewijnazijn geeft het écht een lekker smaakje en de spekreepjes maken het geheel wat zouter. De smaken vullen elkaar goed aan, er is van niets te veel. Het gerecht is vérre van fotogeniek, maar daardoor niet minder lekker.
Vriendlief lust geen olijven, dus die liet ik weg, maar ik kan me zo voorstellen dat dit met wat goede zwarte olijven súperlekker is. Tip van ome Jamie: koop ze mét pit, dan hebben ze een veel betere smaak. Haal ze in ieder geval niet uit zo’n potje, dan kun je er net zo goed fietsband bij doen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *