Razende Recepten: 24 Kitchens Kipsaté met pindasaus

Eindelijk maar toch heb ik weer een beetje inspiratie in de keuken. Dankzij de nieuwe regel om elke week tenminste 1 nieuw recept te proberen (zelfbedacht of niet) is het vuur weer aangewakkerd om lekker aan de slag te gaan met recepten van anderen en nieuwe recepten bedenken. Aangezien vriendlief het initiatief nam om iets uit te zoeken in mijn kookboeken, kwam hij met het onvermijdelijke: Kipsate. Ik ken niemand anders die zo verzot op en verslaafd aan kipsate is als hij. Tijd dat ik het zelf ging maken, dus!

 

Dit recept komt uit het ‘De Makkelijke Maaltijd’ kookboek van 24Kitchen. Deze maaltijden zijn, volgens het boek, allemaal binnen een halfuur te bereiden en niet moeilijk. Tijd om dat te gaan testen!

Het recept, voor 4 personen:

Voor de groenten:

500g sperziebonen
1 zoete puntpaprika
3 bosuitjes
1 sjalot
1 teen knoflook
scheutje water

Voor de kipsaté:
500g kipfilet
1 sjalot
1 teen knoflook
1 citroen
1 tl sambal
2 el ketjap

Voor de pindasaus:
2 el pindakaas
1 sjalot
150ml melk
1 tl bruine suiker
sambal naar smaak

Ook nodig:
400g mie
zonnebloemolie
satéstokjes
rasp
als je hebt: een grillpan (zo niet, dan is een koekenpan ook goed)

Aan de slag!
1. Zet een pan met water op voor de mie. Kook deze volgens de verpakking.
(Ik deed dit halverwege, omdat je anders van die kleffe mie krijgt. Maar je kunt sowieso een pan met water aan de kook brengen en later de mie erbij doen, als je de andere dingen ook in de pan hebt, dan is het allemaal tegelijk klaar)
2. Pel en snipper 1 sjalot en 1 teen knoflook. Rasp de citroenschil en pers de helft van het citroensap uit. Meng dit met de ketjap en sambal, en een flinke scheut olie.
3. Snijd de kipfilet in blokjes en voeg die toe aan de marinade. Even goed mixen en laten staan.

4. Dop de sperziebonen en halveer ze. Halveer ook de puntpaprika en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Snijd dan in stukken.
5. Pel en snipper de tweede sjalot en het tweede teentje knoflook. Fruit die even aan in wat olie en voeg dan de sperziebonen en paprika toe. Even aanbakken en dan afblussen met een scheutje water. Zet op laag vuur en laat voor 10 minuten, met de deksel erop, garen.
6. Rijg de gemarineerde kipblokjes aan satéstokjes. Verwarm de grill/koekenpan en bak de kipsaté in 10 minuten om en om gaar.

7. Voor de pinda saus pel en snipper je weer een sjalotje. Fruit die even aan in wat olie en voeg dan de melk, pindakaas, ketjap en sambal toe. Roer met een garde tot een gladde saus. Voeg dan de suiker toe en breng aan de kook tot er een dikkere saus ontstaat (Hoe langer je ‘m kookt, hoe dikker de saus)

8. Snijd de bosuitjes in dunne ringen en voeg die toe aan de groenten. Giet de mie af. Serveer naar wens.

En ja, ik morste ketjap over m’n kookboek. Kookboeken horen vies te zijn!

Wat vond ik ervan?
Lekker! Aan smaak miste er niets, mits je het met gezond verstand nog even op smaak brengt met misschien wat sambal en wat zout. De sperziebonen en paprika hebben een goede smaak, en ondanks dat overal sjalot door zit, overheerst dit niet. De snelle pindasaus is übermakkelijk, ik had het nog nooit zelf gemaakt, want ik ben er nooit zo’n mega fan van, maar deze was superlekker! Goede smaak en ook de textuur was lekker. Wel was het erg weinig saus in vergelijking met de rest. (Ik maakte het voor 2 personen maar maakte wel pindasaus naar het recept voor 4 personen, en dat was al weinig)
De kip was erg lekker, de marinade is zeker een blijvertje, ook voor bij bijvoorveeld een BBQ.
Puntpaprika kun je in de meeste supermarkten alleen per 2 kopen, maar dat is prima, want daar mag best wat meer van in dit recept! Al met al een lekker receptje waardoor je weer begrijpt dat kipsaté en sperziebonen en pindasaus wél lekker kunnen zijn, zolang je het maar zelf maakt!

Het was inderdaad geen moeilijk recept, maar je bent er écht wel langer dan een halfuur mee bezig. Ik wel, tenminste. Dat komt natuurlijk ook omdat je zoiets voor de eerste keer maakt, maar er gaat ook best veel tijd zitten in al het snijwerk en de verschillende handelingen. Je moet toch 4 pannen tegelijk in de gaten houden voor de mie, de kip, de saus en de groenten. Een goede tip is dus ook om al het snijwerk van te voren te doen, zodat je álles klaar hebt liggen om de pan in te gaan. Dan denk ik wel dat je in minder dan een halfuur klaar bent!

Oh, en over de ‘waslijst’ aan recepten: het valt echt wel mee. Sambal, ketjap, zonnebloemolie, sjalotjes, knoflook, mie, pindakaas, melk, bruine suiker.. Dat zijn allemaal dingen die in een gemiddeld huishouden al wel aanwezig zijn! En dan ben je al over de helft. Alleen wat kip, sperzieboontjes, paprika en citroen en je bent er al bijna.

Heb jij wel eens zelf pindasaus en kipsaté gemaakt?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *