Weldadige Walnootbrownies

Bakken en ik gaan over ’t algemeen niet heel geweldig samen. Ik bak wel eens koekjes of cake, maar dan ’t liefst uit zo’n pakje waar je nog weinig aan hoeft te doen. Als ik te veel moeite moet doen gaat ´t vaak mis. Met bakken moet je namelijk véél preciezer zijn dan met koken. Met koken is ´t meer ´snufje zout hier, beetje kruiden daar´, terwijl je met bakken álles moet afmeten, tot op de gram na. En ondanks mijn autistische trekjes, heb ik daar niet zo veel plezier aan. Máár ik kwam een recept tegen dat me aanspraak (het was makkelijk) en ik ging aan de slag (na 3 weken uitstellen).


Wat je nodig hebt voor dit easy-peasy receptje:
-125g pure chocola
-100 zachte roomboter (die moet je dus even uit de koelkast halen voordat je ermee aan de slag gaat)
-2 eieren
-200g donkere basterdsuiker
-1 zakje vanillesuiker
-150g bloem
-1/2 tl bakpoeder
-1/2 tl zout
-100g gemalen walnoten (als je geen keukenmachine o.i.d. hebt, kun je ze ook in een dicht zakje doen en kapot meppen met een deegroller)
-12 halvewalnoten

+ nog wat extra boter en bloem voor de bakvorm
+ een handmixer of sterke armen en een garde

Klaar? Bakken maar!
1. Verwarm je heteluchtoven voor op 170°C. Heb je geen hetelucht, dan 190°C. Vet je bakvorm in (ik gebruikte een springvorm, maar een speciale brownievorm is natuurlijk helemaal de bom) met wat boter, en bestuif dan met wat bloem. Even schudden, op de kop houden en je vorm is ready!
2. Smelt de chocolade op laag vuur in een kleine pan. Het mag ook au bain-marie (in een kom op een pan met kokend water).
3. Doe de boter, eieren en basterdsuiker in een kom en klop met de mixer tot het romig is. Roer de vanillesuiker erdoor en vervolgens de gesmolten chocolade. Doe nu de bloem, bakpoeder en het zout erbij en roer met een spatel of eetlepel,
4. Roer de gemalen walnoten erdoor en je beslag kan in de springvorm! Goed uitspreiden en dan kun je de halve walnoten er op leggen. Nu mag ie voor iets meer dan 30 minuten in de oven, hij mag nog best wat smeuïg zijn, dan is ie ’t lekkerst!

Hoe smaakt het?
Die van mij had helaas helaas iets te lang er in gezeten (ik ben niet goed in bakken, I told you) dus hij was niet smeuïg en een beetje stevig. Hij zag er wél heel mooi uit. Normaal weet je of iets gaar is door er met een satestokje in te prikken, en als ie er dan schoon uitkomt, is het klaar. Zit er nog wat aan, dan nog niet, maar deze regel mag je voor dit recept wel laten varen. Dan is ie nog lekker smeuïg! De walnoot smaak is best aanwezig, maar niet te overheersend. Je kunt het natuurlijk ook weglaten, maar het zorgt wel voor wat stevigheid, dus dan zou je extra bloem moeten gebruiken.
De chocoladesmaak blijft heerlijk en het walnootje bovenop maakt het lekker knapperig! Al met al een prima receptje voor brownies met nét wat extra!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *