Assertieve Asperges met krokante ham

Ohhh man oh man oh man wat heeeerlijk! Het witte goud, klassiek heeeeerlijk met ei, gekookte ham en een sausje, maar toen ik weer asperges in de koelkast had liggen, wilde ik eens iets anders doen met de asperges. Ik mixte een paar recepten die ik tegenkwam en koos dat wat ik lekker vond. Wat een uitvinding! Want het is net even anders, en met smaken en ingrediënten die ik normaal errug lekker vindt. Italiaanse ham, tomaten en ei. Écht een aanrader.

Laten we beginnen met het boodschappenlijstje, met als belangrijkste onderdeel natuurlijk de heerlijke witte asperges. Haal ze op de markt of bij de boer, dan zijn ze het lekkerst. Checken of ze vers zijn? Wrijf de asperges tegen elkaar aan. Als het piept, zijn ze vers! Voor twee personen heb je aan ongeveer 600 gram asperges genoeg. Als het kan, zorg ervoor dat je ze van gelijke grootte hebt, en zo niet, verdeel ze dan in dikke en dunne en doe de dunne er pas later bij in de pan.

Dus, wat je in huis moet hebben:
-600g witte asperges
-8 plakjes (of meer/minder naar smaak) Italiaanse ham, bijv. Parmaham of Serranoham.
-2 rijpe tomaten
-2 eieren
-Flinke hand bieslook
-2 verkruimelde beschuitjes
-Olijfolie
-Balsamico-azijn

En nu mag je de magie gaan uitvoeren!

1. Schil de asperges met een dunschiller. Knak dan de onderkant eraf, dan weet je zeker dat het houterige deel eraf is (en dat is soms wel een centimeter of 5). (Als je van soep houdt, dan kun je van de schillen aspergesoep maken!)
2. Doe de asperges in een grote pan en vul hem met water tot de asperges onder staan. Als ’t  even kan, houd de topjes dan boven water. Breng aan de kook en laat 8-10 minuten koken. Zet daarna het gas uit en laat de asperges nog 10 minuten nagaren in het kookvocht.
3. Kook ondertussen de eieren in een minuut of 6-7 hard. Laat schrikken (houd ze onder koud water) en pel ze. Snijd in kleine blokjes en vermeng met de verkruimelde beschuit. Snijd de bieslook fijn en voeg toe, met wat peper en zout. Eventueel een scheutje olijfolie om het een beetje te laten hechten.
4. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes, het vochtige deel. Snijd de rest in kleine blokjes en maak aan met olijfolie, balsamico azijn en peper en zout.
5. Bak in een koekenpan met een beetje olijfolie de ham om en om knapperig en laat uitlekken op een bord met keuken papier.
6. Haal de asperges (liefst met een schuimspaan) uit de pan en leg ze op een groot bord. Steek de stukjes knapperige ham ertussen, en doe wat leuks met het ei-beschuitmengsel en tomaat op het bord.
Nu kun je het engeltje over je tong laten p.. eh, fietsen. Geniet!


Hoe smaakt het?
Hemels! Echt. De heerlijke eigen smaak van de asperges, het zoute en knapperige van de ham, het zurige van de aangemaakte tomaat en de ei met bieslook die het aanvullen. Damn, zo lekker. Ik vind dit misschien nog wel lekker dan de klassieke ham-ei-sausje-versie. Kleine kanttekening is misschien wel dat het klassieke recept de smaak van de asperge meer naar boven laat komen, en in dit recept wordt het best overheerst door de dominante smaak van de ham en tomaten, maar als je dat een beetje goed doseert, proef je de asperge alsnog heel goed. Wat ik ook fijn vind, zijn de texturen. Met het klassieke recept heb je toch allemaal ‘zachte’ dingen. Met dit recept heb je meerdere texturen, wat de smaak alleen maar ten goede komt. Als ik nu een bekakte tv-kok was, gebruikte ik het woord ‘mondgevoel’. Maar dat dus.
Lekker met wat ovenfrietjes of aardappeltjes uit de oven, je hoeft er niet nog een hele maaltijd bij de serveren, dit is genoeg!
GA DIT MAKEN IT’S SO YUMMYGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *