Razende Recepten: Jamie Oliver – De beste bloemkool & broccoli met kaas

Ola! Jaa, weer een Jamie Oliver. Ik heb het boek nog niet zo lang, dus ik moet gewoon echt even een paar recepten proberen. Dit keer een ovenschotel met broccoli en bloemkool. Niet per sé mijn favoriete groenten, maar he, het is Jamie Oliver, hoe vies kan het zijn? Dat antwoord lees je in deze post!


Het recept bevat weinig ingrediënten, maar je bent er best even mee bezig, ik denk alles bij elkaar (als je verse groenten gebruikt) 40 minuten bereiding, en dan moet ie nog een uur de oven in. Maar he, als je koken leuk vindt is dat geen probleem! Het is niet moeilijk, maar je moet wel een paar handelingen doen, vooral als je het, zoals ik, met verse broccoli en bloemkool (die dus nog aan een stronk zit) maakt.

Het recept zoals ik ‘m maakte, dus met een paar aanpassingen.
Dit is als bijgerecht voor ongeveer 6 personen:

1 broccoli
1 bloemkool
500 ml melk
75-100g geraspte kaas
50g boter
50g bloem
2 beschuitjes of oud brood
2 teentjes knoflook
scheutje olijfolie
peper en zout

Extra nodig: staafmixer

Kokerellen!

1. Als je het met verse broccoli maakt, snijd je nu de roosjes van de broccoli  af. Verwarm je oven voor op 180°C. Pers de knoflook en bak deze met de boter in een grote kookpan. Als de boter is gesmolten kan de bloem erbij. Roer dit een minuut lang door tot een gladde pasta.
2. Voeg nu de melk beetje bij beetje toe en roer goed door. Doe de broccoliroosjes erbij en laat 20 minuten pruttelen onder af en toe roeren. Kijk uit dat de melk niet aanbrandt. (Als je verse bloemkool gebruikt, moet je hier de bloemkool in roosjes snijden)
3. Pureer met een staafmixer de broccoli in de saus. Voeg de helft van de kaas toe en laat deze in de saus smelten. Eventueel wat peper en zout.
4. Doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal en giet de melk-broccoli saus erbij. De rest van de geraspte kaas kan nu hier overheen. Verkruimel de beschuitjes (of doe ze in de keukenmachine), meng met wat olijfolie, peper en zout. (voeg eventueel wat verse tijm door, deze was ik vergeten te kopen)
Verdeel dit over de ovenschaal en zet de schaal 1 uur in de oven. Als het korstje goudbruin is en de bloemkool gaar, is ie klaar!

Wat vond ik ervan?
Mwah, wel aardig. Laat ik vooropstellen dat het heel smaakgevoelig is, en ik vind bloemkool nou eenmaal niet heul daverend. De saus is wel mega-lekker en heel vullend door de kaas en melk. Het is natuurlijk ook heel fijn dat je extra groente binnenkrijgt door middel van die saus, en het geeft echt wel een lekkere smaak. Er is weinig mis met dit gerecht, maar of ik het het waard vond voor die tijd in de keuken? Nee. Ik ben nou eenmaal ongeduldig en die handelingen vind ik alleen maar leuk om te doen, maar dan moet ie daarna nog een uur in de oven en nee, daar heb ik geen geduld voor. Niet in dit geval.

Het recept is verder prima, je kunt dit dus ook heel goed maken met ingevroren broccoli en bloemkool, en daardoor is het goedkoop om te maken. Het is alleen wel lastig, als je het wel met verse groenten maakt, om niet te veel te maken, want je kunt lastig een halve bloemkool/broccoli kopen. Dus, als iemand blut is/geen zin heeft om te koken, ik heb nog twee bakjes met dit gerecht in de vriezer staan, haha!
Al met al niet per sé voor herhaling vatbaar, omdat er gewoon zoveel andere lekkere dingen zijn, niet omdat deze niet zo was. Het was geen daverend feestmaal, maar ‘gewoon’ een ovenschotel met groenten en kaassaus. Uiteraard wel beter dan uit een Maggi- of Knorr pakje.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *