Razende Recepten: Jamie Oliver’s Kip uit de oven zonder omkijken

Nummer twee van de nieuwe rubriek Razende Recepten, namelijk weer een Jamie Oliver recept! Kip uit de oven zonder omkijken, het klonk mij als muziek in de oren. Ik had al vaker gehoord dat kippendij-filets veel lekkerder zouden zijn dan gewone kipfilet (van de borst), en dit recept leende zich daar perfect voor. Het resultaat was niet helemaal wat ik had gehoopt, maar wel – op een andere manier dan – voor herhaling vatbaar. Wat ik er wel en niet goed aan vond lees je in mijn post!


Met groenten die ik toch meestal wel in huis heb, hoefde ik eigenlijk alleen de kip te halen. En omdat er best veel groenten ingaan, ben je met een beetje brood of aardappels ook klaar voor een hele maaltijd! Dit is wel mijn interpretatie van het recept, dus ik doe een paar dingen net even anders. Kijk op de foto voor het échte originele recept.


Dus, voor dit gerecht voor 2 a 3 personen heb je nodig:
4 kippendijfilets (liefst scharrel!)
2 grote, rijpe tomaten
1 rode paprika of een halve rode en een halve gele
1 rode ui
2 tenen knoflook
15 g verse tijm
1 tl paprikapoeder
1 el balsamicoazijn
2 el olijfolie (géén extra vierge)

Denk er ten eerste aan dat het een uur in de oven moet! Dus begin op tijd, maar als ’t in de oven staat kun je gewoon weer verder waar je mee bezig was.

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de tomaten in grove stukken, dus in kwarten of in 8 stukken. Pel de ui en snijd in grove parten. Ontdoe de paprika van zijn steel en zaadjes en snijd ook deze in grove stukken.
2. Snijd de vetrandjes zoveel mogelijk van de kippendijen af, deze zijn niet lekker en erg smaakbepalend, vond ik. Leg deze in een ovenschaal of braadslede, liefst dat laatste! Voeg alle gesneden groenten toe.
3. Pel de teentjes knoflook en snijd in tweeën. Ris de tijmblaadjes van de stokjes. Doe nu alle groenten, de knoflook, tijm en het paprikapoeder in de ovenschaal en voeg de olijfolie en balsamicoazijn toe. Nog wat peper en zout, even husselen en het kan de oven in! Zorg wel dat er geen groenten bovenop de kip liggen.
4. Nu kunnen ze een klein uur in de oven. Bij mij waren ze na een uur iets te droog, dus check na 45 minuten of het goed is, dan heb je een lekker mals kippetje!
Vergeet niet om, na 20-30 minuten, de kippendijen even om te draaien. Lepel dan ook gelijk het bakvocht er overheen, voor nog meer smaak en sappigheid!

Met een stokbroodje erbij, die je in het bakvocht kunt dopen, is het superlekker!

Wat vond ik ervan?
Lekker! Helaas had ik ze er nét iets te lang in, waardoor ze een beetje droog waren. Ik had van tevoren gedacht dat de paprika en tomaat erg overheersend zouden zijn, maar dat is totaal niet zo. Natuurlijk laat het zijn smaak na, maar omdat het zo lang in de oven gaat op niet al te hete temperatuur, trekken alle smaken in de kip en groenten. De balsamicoazijn geeft écht net dat extra lekkere smaakje aan alles en natuuuurlijk kan de knoflook ook niet ontbreken. De tijm geeft het wat fris, maar wees er niet te overdadig mee.

Het recept vond ik erg fijn en uiteraard lekker makkelijk. Ik hoop dat de kip volgende keer wat malser is. Wat in het recept ook stond, maar ik niet heb gedaan omdat ik dacht dat het wel genoeg eten was, was een groene salade erbij maken. Qua vulling had dit inderdaad niet gehoeven, de kip, groenten en een broodje erbij was meer dan genoeg, maar toch had ik als afwisseling en een wat frissere balans een groene salade erbij wel lekker gevonden, met wat veldsla, komkommer en citroendressing, bijvoorbeeld. Aangezien de kip en groenten toch elkaars smaak hebben overgenomen, is het lekker om er nog iets anders met een duidelijke smaak naast te eten.
En zo leer je alleen maar van koken!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *