Razende Recepten: Jamie Oliver’s Groenterösti

Een nieuwe rubriek, yes! Ik post natuurlijk vaak mijn ‘eigen’ recepten, maar maak ook vaak recepten uit kookboeken of van internet. Deze wil ik jullie niet ontzeggen. Het is dus tegelijkertijd een recept, maar ook een soort recensie over het gerecht en het recept. Ik ben verre van een topkok, dus als ik iets moet maken op iemand anders’ manier, gaat het vaak mis. Ook dat zal ik met jullie delen.

Dit keer maakte ik uit ‘Bespaar met Jamie’ van Jamie Oliver een groenterösti. Een vegetarisch (bij)gerecht met gepocheerd ei, spinazie en erwtjes. Maar dan zonder erwtjes, want ik was te lui om die nog te pakken in de supermarkt, ik stond al bij de kassa namelijk.En die gepocheerde eitjes had ik nooit eerder gemaakt, dus dat verliep ook niet volgens plan. Wat ik er toch nog van heb kunnen maken? Lees het in deze blogpost!

Laten we beginnen met het boodschappenlijstje. Ik maakte het voor twee (eigenlijk anderhalf) personen.

300g aardappelen
2 grote winterpenen
100g bladspinazie
3 eieren
50g feta
(En dus eigenlijk nog 100g diepvriesdoperwtjes)
Peper en zout

Voor de dressing:
1/2 tl mosterd
1/2 citroen
een flinke scheut extra vierge-olijfolie
een scheut ‘gewone’ olijfolie

Het begint dus al met weinig ingrediënten, en de eieren en dressing-ingrediënten heb je vast al wel in huis!

Goed, Jamie wannabe, daar gaan we! Behalve de gepocheerde eieren kan er niets fout gaan!

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Schil de aardappelen en wortels en rasp ze met een grove rasp of keukenmachine. Strooi zout over de aardappel- en wortelrasp en hussel door elkaar. Laat dit even staan.
2. Voor de dressing meng je de mosterd, het sap van de halve citroen, wat peper en zout en een paar scheuten extra-vierge olijfolie. Even roeren en klaar.
3. (Bij deze stap zegt Jamie dat je de rasp uit moet knijpen en van z’n overtollige vocht moet ontdoen, maar dat was bij mij helemaal niet het geval. Die stap heb ik dus overgeslagen.)
Giet een flinke scheut van de ‘gewone’ olijfolie over de rasp en strooi er wat peper en zout over. Weer even husselen, Verdeel dit over de bakplaat en zet hem een halfuurtje in de oven.
4. (Nu moet je dus eigenlijk de erwten even blancheren – ze 1 minuut in kokend water garen, maar je kunt ze ook even roerbakken in een beetje boter of olie – en ze bij de dressing voegen, samen met de spinazie. Ik voegde de dressing gewoon op ’t laatst toe over het eindresultaat.)
5. Pocheer de eieren. Wat?! Ja, pocheren. Ik had het ook nooit eerder gedaan, maar zag een tijd geleden wel deze truc om het niet te verprutsen. Dat lukte mij uiteraard wel, waarschijnlijk had ik de olie niet goed genoeg verdeeld, want de eieren bleven aan het folie plakken en de één was veel gaarder dan de ander. Ach, het smaakte alsnog lekker!

Hoe het ook kan?
Kook een pannetje met water, zet het vuur uit, roer het water rond, en breek dan in het kuiltje dat ontstaat een ei. Laat dit een paar minuten garen, haal eruit met een schuimspaan en dompel ‘m nog even in koud water. 
Heb je geen zin in dit gedoe of denk je dat het fout gaat, kook dan gewoon een ei, maar kook ‘m kort, zodat ie nog lekker zacht is en het eigeel nog vloeibaar.

6. Haal de rösti uit de oven en verdeel de spinazie, (erwtjes,) en eieren over de rösti. Verkruimel de feta erover en zet de bakplaat zo op tafel!

Wat vond ik ervan?
Het recept is, op de eieren na, mega makkelijk en prima als je ondertussen nog andere klusjes moet doen. Het kost weinig moeite, niet al te veel tijd, maar het resultaat is wel best spectaculair!
Achteraf baalde ik dat ik de erwtjes was vergeten, want die hadden, vooral in combinatie met de dressing, wel echt iets toegevoegd. De rösti zelf was heerlijk! De wortel maakt het zoet, maar in combinatie met de feta en dressing is dat goed in balans. Ik denk dat het ook heel lekker is als je de wortel vervangt door courgette, dus dat ga ik zeker nog eens proberen. Ook kun je zoete aardappel gebruiken.
Dat het eieren pocheren niet goed ging, vond ik toch wel heel jammer, dus daar ga ik zeker nog mee oefenen. In principe is het een volledige maaltijd, maar ben je een carnivoor, bak er dan gerust nog een hamburger of kipfiletje bij.
Aangezien vriendlief geen spinazie, dressing en fetá lust, zie je op de foto een half ontmantelde groenterösti. Zonder de salade erbij is het denk ik wel te weinig, maar ook veel minder lekker.

Al met al een lekker recept, want er zitten veel verschillende smaken in en ze complimenteren elkaar. Én, het is ook best wel een plaatje, met al die kleurtjes en verschillende texturen. Volgende keer probeer ik het zeker met courgette!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *