Parmantige Pasta met zelfgemaakte tomatensaus

Er is niks fijner dan na een lange dag schermstaren/werken/dingen regelen lekker uitgebreid te koken. Verstand op nul en lekker met je handen bezig gaan. Één van de gerechten die ik dan ’t liefst maak is een doodgewone pasta met tomatensaus en groenten. Maar dan wél from scratch (oké, behalve de pasta dan). Dus van verse tomaten en kruiden een tomatensaus maken en daarna allemaal lekkere groenten naar keus erbij doen. Toegegeven, het kan even duren, maar het is heerlijk om een drukke dag van je af te zetten. Gisteravond maakte ik het weer, lees verder om te zien hoe!


Laten we beginnen met de boodschappen. Dit is hoe ik ‘m maak voor 2 personen, maar qua groenten kun je variëren wat je wilt, natuurlijk. Voor mij is de klassieker toch echt wel met deze ingrediënten:
Voor de tomatensaus:
150-200gr penne
6 grote tomaten (geen vleestomaten)
1 ui
1-2 teentjes knoflook
2 tl Italiaanse kruiden of oregano/basilicum
1 blikje tomatenpuree
1 tl suiker
peper en zout

Aanvullende ingrediënten:
250g champignons
1 rode paprika
350g gehakt naar keuze
Eventueel een courgette of aubergine

Yesssssss
1. Breng een kookpan vol water aan de kook. Doe de tomaten hier in en haal ze er na ongeveer 2 minuten uit, of als de velletjes goed loslaten. Spoel ze even om (bijvoorbeeld in een zeef) met koud water zodat je vervolgens de velletjes er af kunt halen zonder je handen te verbranden. De velletjes gooi je weg (wel bij het groen-afval natuurlijk). Snijd de tomaten vervolgens in blokjes.
2. Snipper de ui en rasp de knoflook. Dezelfde pan die je voor de tomaten gebruikte, kun je nu gebruiken. Veeg wel even droog met een theedoek. Fruit in wat olijfolie de ui en daarna de knoflook zachtjes aan.
3. Voeg de tomaten, Italiaanse kruiden, tomatenpuree, suiker en wat peper en zout toe. Zet het vuur laag en breng het zachtjes aan de kook. Laat vervolgens 15 minuten pruttelen (zonder deksel!) en roer af en toe.
(Je saus is nu klaar om zo te serveren (Prima met wat penne en Parmezaanse kaas) of verder te verwerken in je pastagerecht)

4. Kook de penne volgens de verpakking. Bak ondertussen in een hapjes-of braadpan het gehakt rul en bruin. Snijd ondertussen de groenten (champignons, paprika, enz.) in blokjes/schijfjes en voeg die toe als het gehakt gaar is. Als de groenten gaar zijn kun je de tomatensaus erbij doen. Laat dit nog een paar minuten pruttelen en breng eventueel nog op smaak met peper en zout of kruiden naar keuze. Uiteraard lekker met wat geraspte kaas of Parmezaan.

Tip: Voeg bij het serveren nog wat verse basilicum of peterselie toe, zo oogt en smaakt het nog verser!
Tip 2: Hoe rijper de tomaat, hoe lekkerder de saus. Hij moet natuurlijk nog wel goed zijn, maar als ie nog niet helemaal rijp is wordt de saus qua smaak wat wateriger.

Deze pasta is dus totaal niet moeilijk, maar je bent wel lekker bezig en kunt even je hoofd leeg maken en daarna je maag vullen met deze verse maaltijd.

Note: Mijn telefoon is naar z’n grootje, dus deze foto is nogal belabberd doordat ik niet met de iPhone van vriendlief om kan gaan. En nou moet ik ook zeggen dat het sowieso niet een heel fotogeniek gerecht is. Dat maakt het gelukkig niet minder lekker!
Note2: Afgelopen vrijdag maakt ik ook een heerlijke pasta met tomaten-wijn-bacon-saus, ik had de blog al klaar en de foto’s al gemaakt, op m’n telefoon. Weg blog. Ik zal ‘m zo snel mogelijk weer maken en posten, deze wil ik jullie namelijk niet ontzeggen!

Hoe smaakt het?
Zoet! Door de verse tomaten is het lekker zoet, dit kun je natuurlijk nog zouter maken naar wens, maar als je dit eet heb je pas door hoe belachelijk veel zout ze door kant-en-klare pastasauzen gooien. En ik ben nog wel zoutliefhebber nummero uno. Het is, als je het met het gehakt en de groenten maakt, een goed gevulde maaltijd met veel smaak en variatie.
Het is wel veel wateriger dan een kant-en-klare pastasaus. Om dit wat tegen te gaan gooi ik er soms een klein eetlepeltje bloem door. Hierom is het ook belangrijk dat je de deksel niet op de pan laat, dan blijft al het vocht gevangen in de pan, terwijl dat er juist een beetje moet uitkoken. Wat je zou kúnnen doen, maar dat is mij het niet waard, is om het ‘natte’ gedeelte uit de tomaat te halen, de zaadjes dus.

Op de één of andere manier is dit een hele trotse pasta. Er zit zoveel in en je hebt het helemaal zelfgemaakt, dat voelt echt goed. Ik heb, sinds ik dit maak, nooit meer kant-en-klare pastasaus gekocht. Het is minder lekker, minder gezond en ook nog eens duurder om zo’n potje, zakje of doosje te kopen.(Wel maak ik wel ‘ns saus met tomatenblokjes uit blik, maar dat heeft gewoon net een vollere smaak dan verse tomaten, en dat is in sommige sauzen juist lekkerder.)
Als je nou juist níet na een zware dag lekker wilt koken, kun je deze tomatensaus ook maken als je wat meer tijd hebt, en hem invriezen voor later in de week.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *