Waanzinnige Witlofsalade

Ja, alweer salade. Ik eet ook wel eens iets anders, heus waar. Maar salades zijn gewoon een smoes om heel veel lekkere dingen door elkaar te eten. Net als gourmetten of tapas.
Dit gerecht is heerlijk 70’s maar een echte klassieker. Deze heb ik dan ook geleerd van mijn moeder! Witlof schrikt veel mensen af door de bittere smaak, maar in deze salade is de bittere smaak zo goed in balans met de andere smaken, dat ie juist alleen maar lekker is. Als je het recept leest denk je, huh, dit bij elkaar? Maar geloof me, het is waanzinnig. Knapperig, zoet, voedzaam en ‘het is eens iets anders’. En, niet onbelangrijk, het is ontzettend makkelijk: 5 ingrediënten en maar een paar handelingen en je hebt het op tafel staan.

Boodschappen!
Voor 2 personen:
2 stronkjes witlof
1 klein blik mandarijnenpartjes (Of 2 mandarijntjes in partjes, natuurlijk)
2-3 el mayonaise (geen fritessaus, dus)
2 handjes walnoten
2 eieren
Een kind kan de was doen!
1. Kook de eieren in 6 minuten.
2. Snijd de kontjes van de witlof en snijd dan de stronkjes over de lengte door de helft en haal de bittere kern eruit. Dat is het dichte stuk in het midden. Snijd de witlof nu overdwars in stukjes/reepjes
3. Doe voor de dressing in een kommetje de mayonaise en voeg al roerend een deel van het sap van het blik mandarijntjes toe. Als het een wat dunnere massa is geworden, proef je even. Is de smaak goed in balans met de romigheid van de mayo en de zoetheid van het mandarijnsap, dan is het goed.
4. Haal de eieren ui de pan en uit hun schil en snijd in stukjes. Laat het afkoelen. Doe dan de witlof, mandarijnpartjes, walnoten (hak ze eventueel even grof) en stukjes ei in een schaal en voeg de dressing toe. Als je alles omroert en alles een jasje van dressing heeft, is het genoeg.
Uiteraard even op smaak brengen met peper en zout. Eventueel een beetje honing
Tip: Het is ook lekker met groene appel en/of rozijnen.
Ben je op dieet of niet helemaal goed in je hoofd, vervang dan de mayonaise door yoghurt, liefst griekse, vanwege de stevigheid. Maar waarom zou je mayonaise vervangen (zegt het meisje dat de hele snackbar leeg kan eten zonder ook maar een gram aan te komen)?
Hoe smaakt het?
Misschien moet je even wennen aan de smaak, maar als je een hap neemt met alle ingrediënten is het goed in balans. Het is een beetje bitter, een beetje zoet en een beetje romig. Dat alles bij elkaar geeft een hele unieke smaak. Jeej voor walnoten, uiteraard, want die maken het lekker knapperig. Ik vind het leuk dat je in dit recept eindelijk eens iets anders doet met witlof dan het te koken of in de oven te gooien met ham en kaas. De witlof is lekker knapperig en fris en het ei zorgt voor de balans, aangezien de mandarijn en witlof vrij sterk smaken.
Ga het gewoon proberen, want wie weet vind je het heerlijk en heb je het al die tijd gemist!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *