Aangename Avocadosalade met spekjes

Dit is nóg makkelijker dan mijn Soothing Spinaziesalade. Bijna makkelijker dan een broodje met hagelslag smeren. Allerhande was mijn inspiratie voor dit maaltje, maar natuurlijk gaat niets bij mij volgens het boekje, dus gaf ik er mijn eigen schwung aan. Wat? Schwung. Ik weet ’t ook niet. Het was in ieder geval errug lekker en zéker voor herhaling vatbaar. Hij vulde goed en was ook heel geschikt als lunch. Nu at ik hem echter met wat brood als avondeten, prima te doen!

Anywayyy, boodschapjes!
Voor 1 persoon heb je nodig:

1 eetrijpe avocado
1 citroen (voor het sap)
1 flinke hand walnoten (cashewnoten volgens Allerhande, maar walnoten for the win)
75g rucola melange
125g spekreepjes (1 pakje van zo’n duoverpakking)(eigenlijk is het net iets teveel, dus je kunt ook wat achterhouden en dat de volgende dag door je gebakken ei gooien)
3 el extra vierge olijfolie
1 handje basilicumblaadjes

Jeej, nu mogen we knoeien met eten, altijd fijn! En in deze salade geen knoflook of ui dus naderhand geen stinkende handen!

1. Bak in een koekenpan de spekreepjes knapperig. Pers ondertussen het sap van de citroen uit.
2. Snijd de avocado verticaal door de midden en verwijder de pit (dit doe je door met een scherp mes even in de pit de hakken en hem, eventueel met een draai, eruit te halen). Snijd dan in stukken en haal uit de schil. Sprenkel een el citroensap over de avocado, zodat ie niet verkleurd en bruin wordt.
3. Voor de dressing snijd je de basilicum fijn en meng je dit met de 3 el olijfolie en de rest van het citroensap. Uiteraard doe je dit op smaak, want als je een mega citroen hebt is iets minder een beter plan. Nog wat peper en zout, even roeren en je dressing is klaar.
4. Laat de gebakken spekjes even afkoelen op een bord, het liefst met een keukenpapiertje, zodat het vet wat opgenomen wordt.
5. Doe de rucola melange in een schaal of op een bord en strooi de (eventueel grofgehakte) walnoten erover. Doe de avocado en spekjes erbij en een deel van de dressing. ETEN!

Hoe smaakt het?
ZOUT! Haha, ik was iets te enthousiast met de spekreepjes, waardoor de balans enigszins kwijt was. Maar die dressing, yum! Doordat de basilicum fijngesneden is komen de sappen daarvan los en die geven hun smaak aan de olijfolie. Je kunt natuurlijk ook olijfolie met basilicumsmaakje kopen, maar dat smaakt toch anders. En als je een beetje van lekker eten houdt, heb je gewoon een basilicumplantje in je vensterbank/op je balkon/in je tuin staan.
Ik gebruik meestal witte wijnazijn voor het zurige in dressings, maar de citroensap is net wat frisser en past goed bij de basilicum en avocado. Het peperige van de rucola past ook goed in de salade. Wil je deze salade met een andere slasoort maken, ga lekker je gang, maar zorg dan voor wat extra peper of een in ringen gesneden rood uitje in je salade voor wat extra pit.

Avocado
Ik eet niet vaak avocado, maar door deze salade ging ik me afvragen waarom eigenlijk niet. Het is hartstikke gezond en stiekem smaakt het eigenlijk nergens naar (ik probeer niemand te beledigen, sorry, avocado). Bij avocado is het vooral de combinatie met andere ingrediënten die het lekker maakt, want de avocado neemt die smaken goed op. Het blijft wel een ellende om een goede avocado te vinden. Ze zijn meestal net iets te rijp of juist nog niet rijp. Ook al staat er ‘eetrijp’ op in de supermarkt, let goed op wat je koopt. Als je er een beetje in kunt knijpen heb je waarschijnlijk een goede. Hij moet niet keihard zijn, maar hij moet ook niet zo zacht zijn dat je vinger er in blijft staan als je erin geknepen hebt. Ik denk dat ik binnenkort maar eens zelf guacamole ga maken!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *