Soothing Spinaziesalade

Sommigen van jullie weten dat ik het liefste de naam van de digitale kookzender 24Kitchen recht aan doe. Als het kon, keek ik de hele dag. Behalve als het zulk lekker weer is dat je wel het terras op móet om rosé te drinken, of als ik zelf aan het koken ben. En slapen zou ik er ook niet voor opgeven. In ieder geval houd ik ervan om de enthousiaste koks, zoals Giovanni (Salvé!) Caminita en natuurlijk Rudolph himself, bezig te zien met eten.

Zo is er ook de Finse Sara La Fountain, meestal net iets te hipster naar mijn smaak, maar toen ze een salade maakte die er wel heel verrukkelijk uitzag, ben ik ‘m gaan namaken. Eerst in de originele versie met gebakken paddestoelen, maar inmiddels heb ik mijn eigen versie, die helemaal naar mijn smaak is. Dat is het fijne aan salades, je kunt zoveel variëren als je wilt. Inmiddels is het een vrij zoute salade, aangezien het mij niet zout genoeg kan, maar hij is ook knapperig en heel voedzaam. Prima als maaltijdsalade, dus! Ook lekker met een stokbroodje erbij, of, als je daar van houdt, gebakken vis zoals lekkerbekjes of lekker kinderlijk met vissticks of kibbeling.

Boodschappen!
(Het is meer dan genoeg voor 1 persoon. Ik maak meestal net iets teveel, zodat ik de volgende dag nog lekker kan lunchen!)

150 a 200g verse spinazie (Gebruik de rest van de zak de volgende dag, heerlijk door de pasta!)
5 plakjes bacon
1 ei (als je ‘m redelijk zacht kookt loopt het eigeel lekker door de salade)
100g feta
2 handjesvol walnoten, grof gehakt en eventueel even geroosterd in de pan. (Bij de Lidl verkopen ze walnoten in een hersluitbaar zakje. Overheerlijk en blijft heel lang goed.)

Eventueel:
1 bakje bospaddestoelen, gebakken.
1 rode ui, in ringen.
Wil je het minder zout, laat dan de feta achterwege en vervang eventueel door mozzarella. Houd je van geitenkaas, probeer dat dan ook eens.

Work itttt

1. Haal een paar keer je mes door de spinazie, zodat je straks niet stikt in zo’n groot blad. Even met je handen erin en scheuren is ook prima!(Lekker op z’n Jamie’s)
2. Kook het ei een paar minuten, amper 3 minuten voor ’n smeuïg eigeel of 5 a 6 minuten voor een normaal gekookt ei. Bak de plakjes bacon in een droge pan lekker knapperig.
3. Snijd de feta in blokjes en hak de walnoten grof.
4. Doe alles in een grote schaal en hussel het door elkaar, nu kun je aanvallen (Wow, nu al, zo makkelijk? Ja, zo makkelijk!)

Dressing
De salade is prima zonder dressing, maar vaak maak ik er toch een dressing bij, voor wat extra pit. Hoe? Zo:

2 á 3 el witte wijnazijn 
2 el extra vierge olijfolie
1 tl mosterd
1 tl honing
Peper en zout naar smaak.

Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een kommetje en meng het met een garde of vork. Doe als laatste de olijfolie erbij en proef of het goed is. Hij moet eigenlijk net te zurig van de azijn zijn en net te scherp van de mosterd en peper. Het is tenslotte een dressing! Een paar el van deze dressing is al genoeg om de salade een extra kick te geven.

Hoe smaakt het?
Zoals ik eerder al zei is het een vrij zoute salade, door de bacon en de feta, maar dat heb je natuurlijk zelf in de hand. Spinazie heeft rauw niet de uitgesproken smaak die het heeft als het is gebakken of gekookt, het is eigenlijk gewoon sla met net een ander smaakje. Wat je wel merkt is dat het redelijk snel vult, het is vrij machtig en daardoor dus ook voedzaam. Ik hoef jullie hopelijk niet te vertellen hoe gezond spinazie is.
Walnoten zijn zo heerlijk en knapperig, maar niet zoals andere noten waar je haast de tanden van een piranha voor nodig hebt om erop te kunnen kauwen.
Met de dressing erbij of een rood uitje is het ook lekker pittig. Het lastigste is nog om niet alle stukjes bacon er gelijk uit te pikken!




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *