Passieve pitabroodjes met currygehakt

Junkfood maar dan lekker. Met je handen eten maar dan gezond. Veel smaak, weinig werk. Lekker passief dus. Dat is in een paar woorden de huize Teerlink-Westerhof/Westerhof-Teerlink favoriet.
Met een gehakt- en curryliefhebber als vriend en huisgenoot was dit een schot in de roos. Waarschijnlijk daardoor viel mij dit recept van de appie dan ook op, toen ik op zoek was naar iets wat lekker, gezond en makkelijk is. Voor die dagen dat je geen zin hebt om je te gedragen als driesterrenchef, maar ook geen zin of geld hebt voor patat/pizza/thuisbezorgd. Curry en gehakt, het klonk mij ook als een vreemde combinatie in de oren, maar het werkt.



Boodschappen!
Voor 2 personen:
1 pak afbak-pitabroodjes XXL of 2 normale pakjes (waar normaal shoarma in hoort)
350g gemengd gehakt (Als ’t ff kan, neem dan slagersgehakt. Net even wat smeuïger en minder chemisch. Biologisch is natuurlijk helemaal geweldig! Nee, ik ben geen geitenwollensok)
8 el curry
1 (rode) ui of 2 á 3 sjalotjes
1 grote rode paprika
75g sla naar keuze. Ik neem meestal krulsla melange.
150ml yoghurt
1 handjevol munt (die plant die je ook in je thee ken doen)
1 klein teentje knoflook, door de rasp of een snufje knoflookpoeder, voor de luie lapzwansen onder ons.

Snijplankje, mesje, hakken maar!

1. Snijd de paprika in kleine stukjes of reepjes. Snipper de helft van de ui en snijd van de andere helft ringen. Verwarm de oven voor voor de pitabroodjes. Je kunt ze ook in de broodrooster doen.
2. Verhit in een hapjespan/wokpan/braadpan een scheutje olie en voeg de gesnipperde ui toe. Laat het vuur laag, anders brandt de ui aan en wordt het bitter. Als de ui glazig is, kan het gehakt in de pan. Rul en gaar dit tot alles bruin is. Doe de pitabroodjes in de oven.
3. Hak ondertussen de munt fijn en meng dit samen met de knoflook door de yoghurt tot een sausje. Kan eventueel ook met crème frâiche.
4. Voeg de paprika toe en de rest van de uit toe. Bak onder af en toe roeren tot de paprika en de ui een beetje zacht worden.
5. Voeg de curry toe en laat op middelhoog vuur even zacht pruttelen. Haal de pitabroodjes uit de oven/broodrooster.
6. Snijd de pitabroodjes voorzichtig open en vul hem met afwisselende het gehaktmengsel, de sla en de yoghurt-muntsaus. Yummm!

Hoe smaakt het?
Als je de pitabroodjes net even wat langer in de oven/broodrooster doet, worden ze lekker knapperig. Door de curry wordt het zoet en kruidig en de yoghurt-muntsaus maakt het lekker fris. De sla erbij maakt het nog knapperiger. Het klinkt heel lelijk, maar de balans in dit gerecht is gewoon heel goed! Knapperig, smeuïg, fris, kruidig, alles zit erin! En het feit dat je het het beste met je handen kunt eten vind ik ook heerlijk. Zo af en toe loopt de curry saus langs je handen, maar dat draagt alleen maar bij aan het junkfood-gevoel.
Misschien is het ook lekker met mais, bonen, of andere groente zoals courgette, maar ik zweer bij dit recept!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *